Opplev et hjorteoppdrett - Bunad For Menn

Kunne du være så snill å dele oss på sosiale medier?Powered by SmugMug Log In

Tips for å lage mat med hjortekøtt

Hva er viltsmak? Dersom kjøtt fra hjort, dåhjort, rådyr eller elg er behandlet på en skikkelig måte, vil det ha en mild smak. Den utpregete viltsmaken som er både elsket og hatet, kan komme av dårlig behandling av kjøttet i felt, og er ikke et kvalitetstrekk. I brunsten er selv et hårstrå fra en bukk nok til å sette smak på hele slaktet.

Kjøtt fra hjorteoppdrett er hovedsakelig fra 1,5 år gamle dyr, og kjøttet er håndtert under kontrollerte forhold. Sjansen for kvalitetsforringelse er derfor minimal i forhold til i en jaktsituasjon. Kjøtt fra oppdrettshjort har derfor som regel en bedre kvalitet en hjort som er skutt under jakt!

Bukkene får nye horn vært eneste år. Vi kan levere hele slakt for partering eller ferdige nedskåret og pakke fra vårt moderne hjorteslakteri. Mattilsynet kontrollerer og stempler slaktene. Typisk vekt på et hjorteslakt er 50 kilog til 60 kilo. Vi slakter normalt hvert år i oktober og november.

Pinnekjøtt oppskrift: Lag saltlake som er så sterk at en potet flyter. Legg sidene i laken i to døgn, før du henger sidene opp til tørk. Det er enkelt å tørke kjøttet ved å bruke en kald vifte som holder luften i sirkulasjon. Heng gjerne kjøttet opp i en kjellerbod eller lignende. Det er viktig at det ikke er varmt i rommet hvor kjøttet tørkes. Etter 3 uker kan man skjære opp kjøttet og fryse det i fryseposer.

Legg pinnekjøttet i vann dagen før det skal brukes. Damp kjøttet i minimum 2 timer. Spekekjøtt lages ved å blande 40% sukker og 60% fin salt. La bogen ligge 2 døgn i blandingen av salt og sukker hvis det er bog av spissbukk, og 4 døgn hvis dyret er tre år eller eldre. Snu kjøttet og øs over laken to ganger i døgnet. Når bogen er ferdig saltet vaskes den i kalt vann og henges opp på samme måte som pinnekjøttet. Spekekjøttet er ferdig til bruk etter ca 4-6 uker.

hjorteoppdrett